Да си направим заедно „Advent calendar“

24-ри занимания на/по български език

Днес е 1-ви декември, а до Коледа остават само 24 дни! И ние сме Ви подготвили 24-ри занимания на/по български език

В много страни от католическия свят хората започват да отброяват дните до Коледа чрез т.н. Advent calendar. Всъщност „advent“ идва от латинското „adventus“ – пристигане. В религиозен смисъл „advent” е периодът от 24 дена, в който се очаква появата на Христос.

По традиция на децата се слагат малки лакомства за всеки един от дните от 1-ви до 24-ти декември. В България от много години на децата се купуват шоколадови календари – в кутия с прозорчета номерирани от 1 до 24 децата откриват по едно различно десертче. В последните години родителите започнаха да правят и предлагат на децата си календари с предизвикателства.

Ние в Web Читалище също решихме да Ви предложим Advent calendar, в който сме включили различни идеи за занимания с децата. Различното в него е, че за всяко занимание ще включим указание как се използва, така че, докато се забавлявате заедно, да развивате и езиковите умения по български език на детето си.

В нашия YouTube канал може да откриете указания за заниманието за първия ден от декември – „Направи сам коледен календар”. 

Тук ще Ви представим и още две занимания – за 2-ри и 3-ти декември.

Първото занимание, което може да включите във Вашия коледен календар със занимания на/по български език:

– Напиши буквите от българската азбука с клечките кибрит. Идеи как да го направите може да почерпите от тези снимки:

Ако искате да стане по-предизвикателно може да дадете задачи от рода:

  • Кои букви може да напишето само в 4-ри кибритени клечки?
  • Използвайте само 5 кибритени клечки и напишете възможно най-много букви.

Ето и още една идея за занимание, което може да използвате във Вашия коледен календар:

– Направи един коледен пейзаж само с геометричните фигури – кръг, квадрат, триъгълник, правоъгълник. Инструкции и насоки може да изтеглите тук.

Ето пример какво може да сътвори едно дете:

 

В събота ще получите още 8. А ако искате да получите указания за всички занимания наведнъж, запишете се за нашия бюлетин по-долу.