Да си направим Advent calendar на български език заедно – част 3

Още няколко възможни занимания за Вашия коледен календар

Време е да Ви предложим още няколко занимания, които да включите във Вашия Advent calendar на български език.

Надяваме се, че вече сте „си взели“ някои от предишните ни предложения и сте се позабавлявали заедно. Ако случайно сте ги пропуснали, вижте ги тук.

Занимание 11

Прочети коледна приказка на български език

Знаете ли колко много хубави нови детски книжки се появиха съвсем скоро и то на коледна тематика?

От 6-ти до 11-ти декември се проведе 49-ият Софийски международен панаир на книгата и ние успяхме да се запознаем с най-новите издания на българския пазар. Истината е, че си харесахме не малко заглавия. Ето и някои от тях:

  • „Снегоград“ на Мая Дългъчева. Изданието е издадено вече и на френски език.
  • „Вълшебство в полунощ“ на Ралица Мерджанова (изд. Мармот)

Макар и да не е на коледна тематика, ще споменем и „Вкусна география“ (изд. Точица), защото е много подходяща за българчетата по света, които искат да научат повече за България, нейната култура и кухня. А и защото това е отдавна чакан нов тираж на книжката…

Сигурни сме, че Вие си имате любими детски коледни приказки. Каквато и литература да изберете да прочетете заедно като занимание от Вашия Advent calendar на български език, няма да сгрешите.

Занимание 12

Кажи по едно хубаво нещо за всеки месец от изминалата година

 

Спомнете си за изминалата година. С какво хубаво ще запомните всеки един от изминалите месеци?

От чисто езикова гледна точка може да си припомните думите за месеците, а да тренирате образуването на миналите времена в българския език.

Занимание 13

Научи стихотворение за сурвакане

 

Вероятно вече сте обяснявали на децата си традицията ни за сурвакане на 1-ви януари? Ако не сте, време е! Това е едно прекрасно занимание за Advent calendar на български език само по себе си.

Всъщност в различните краища на България ритуалът има свои особености. Дори и стихчето, което децата казват, докато сурвакат възрастните, е различно.

В Карловско например:

„Сурва сурва весела година,
догодина до амина.
Златен клас на нива,
червена ябълка в градина,
пълна къща със коприна,
сурва сурва весела година догодина, до амина“

А в Родопите:

„Както тежи камъкът,
така да ти тежи кесията!
Както е корав камъкът,
така да ти е корава душата!
Както тече реката,
така да ти текат парите!“

Разкажете на децата си за тази традиция. Независимо дали ще научат стихче или не, можете да изпълните ритуала на 1.01.2023 г. за здраве и берекет!

Занимание 14

Нарисувай коледна картичка

Типично занимание за всеки Advent calendar на български език или не. Арт занимание, факт! Но какъв по-добър начин да учиш език!

А ако я надпише детето и изпрати до някого, би било още по-прекрасно!

 

Занимание 15

Научи едно българско хоро

Със сигурност не бихте се поколебали да включите това занимание във Вашия Advent calendar на български език, ако обичате българските народни танци.

Има толкова много видео уроци в YouTube, че това не би Ви затруднило. Ето например в този канал може да откриете най-основните хора.

А чували ли сте за Таратанци? Както те сами казват, тяхната мисия е „да предизвиква интерес към българския фолклор, превеждайки го на актуален език чрез авторски методи.“ Те са създали две много интересни фолклорни игри: „Танцов пъзел„, чрез който по забавен начин могат да бъдат научени не малко известни български народни танца и Мемори пъзел„.

Занимание 16

Състави меню за Бъдни вечер и за Коледа

 

С това занимание ще може да въведете детето си в традициите на българите, а и да обсъдите любимите ястия. Спрете се на тази част от ритуалите ни, които Вие изпълнявате и обичате. Някои идеи:

По традиция на Бъдни вечер храната е постна (постни сърми, питка, пълнени чушки с боб, боб чорба, ошав и др.). И какво още слагаме на трапезата, за да стане броят на ястията нечетен?

С какви продукти приготвяме храната?

А какво ядем на Коледа в България?

И  в крайна сметка какво ще приготвите Вие за трапезата?

В събота очаквайте и последните 8 идеи за занимания, които да включите във Вашия Advent calendar на български език.

А ако искате да получите всички 24-ри занимания наведнъж, за да планирате Вашия коледен календар предварително, абонирайте се за нашия бюлетин.