Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.
Водещ на занятия: Сантино Христов

Ателие Калиграфия за деца билингви

Какво да очаквате от ателието?

Настоящият курс е с продължителност 4 месеца и покрива изцяло критериите по краснопис в държавните училища до края на първи клас. Това са правилен размер на буквите и техните елементите. Правилно съотношение между главни и малки букви и правилното им свързване и вписване в тесни и широки редове и критерии за красота. Но също не подминава характерни проблеми на стойката и захвата. Дейностите в курса Калиграфия за деца билингви са градирани по трудност и са съобразени с възможностите на фината моторика на 6-годишни деца.

Целта на ателието е да развие у децата умения за правилен захват на инструмента за писане. И за правилно и красиво изписване на всички букви от българската азбука и техните елементи според съвременните изисквания за краснопис. Друга цел на ателието е да изгради у децата естетическо отношение към писането, както и навикване на правилна поза на тялото при писане и най-вече извличане на  удоволствие от процеса.

В края на курса Калиграфия за деца билинви, те ще могат да:

  • разпознават и различават параметрите на красивото писане.
  • надписват картички, изписват красиво всички букви в българския език.

Курсът е първоначално разработен от Сантино Христов в Образователен център СИЯЙНИ за учебните цели и нужди на децата в него, които в рамките на 9 месеца ежеседмична работа усвояват материала по краснопис за първи и втори клас.

Как се провежда ателието Калиграфия за деца билингви?

Първото занятие е с цел запознаване с участниците в курса и представяне на водещия.

Второто занятие има за цел да отговори на въпросите “Какво е правилен захват?” и “Как да седнем правилно и да нагодим условията към своето тяло?”.

Следващите 10 занятия имат следната структура:

  • приветствие и въведение в дейностите (изучаваните елементи) за съответния ден (10 мин.)
  • групово изследване на елементите, критериите за тяхното правилно изписване, за кои букви се използват (40 мин.)
  • време за въпроси, уточнения, задаване на домашна работа (10 мин.)

Домашната работа представлява три страници (предварително изпратени за печат на родителя) с елементи и техните разновидности на тесни и широки редове.

 

Последните две занятия са завършващи, в тях децата ще подготвят свои надписи с имена, пожелания за картички, цитати, свои мъдри мисли или друго по желание.

 

Материалите ще бъдат изпращани предварително по електронна поща или ще бъдат достъпни на сайта, за да се разпечатат предварително. Върху тях децата ще могат да се упражняват и изпълняват своите домашни за седмицата. Техните домашни работи могат да бъдат заснемани и изпращани на преподавателя за проверка. Препоръчително е също така периодично процесът на писане на децата да бъде заснеман на видео, за да може да се проследява захватът и  позицията на тялото им и при необходимост да се коригират.

Всички наши ателиета се провеждат изцяло онлайн.

Кога ще се провежда Калиграфия за деца билингви?

  • В четвъртък от 19.30 ч. до 20.30 часа българско време

Ако този ден или час не са удобни за Вас, попълнете нашата анкета. Ние ще се постараем да предвидим и този времеви диапазон в близките месеци.

Консултациите по български език ще бъдат общо 2 за месеца и часовете на тяхното провеждане ще бъдат уговорени конкретно с всяко дете.

Сантино Христов

Сантино изследва българския краснопис от дете, а с течение на времето разгръща и надгражда своите интереси, изучавайки различни стилове калиграфия (традиционна китайска, средновековни стилове, както и съвременна западна калиграфия).

Индивидуални консултации по български език

Всяко дете, което е записано в клуб по интерес в Web Читалище, има право на 2 консултации по български език са по 30 мин. всякa

Всички наши преподаватели по български език са филолози с дълъг опит в преподаването на български език като втори или чужд. За този клуб по интереси ще може да разчитате на:

Боянка Бобева

Живее и работи в град Ковънтри,обявен за Столица на Културата през 2021-2022 г. Съорганизатор е на Фестивал ,, Открий България '' за деца от български произход на възраст от 4 до 18 години. Работи в Българско училище ,, Васил Левски'' в Ковънтри, Великобритания, където учи децата на български език и предава българските обичаи и традиции.

Мартин Райчинов

Мартин Райчинов е магистър по Лингвистика в СУ "Св. Климент Охридски". Завършил е Българска филология с профил Педагогика, отново в СУ. Работата с езика винаги е била неговата страст и сила. Работил е дълги години в книгоиздаването. Бил е учител по български език на 5 и 6 клас в прогимназия в България. Освен това е бил преподавател на групи бежанци по практически български, с което е помогнал за успешната им адаптация в страна и на трудовия пазар.

Още информация за индивидуалните консултации

50 euro/месец

Начинаещи
09 фев. 2023 | 19:30
4 месеца
6 - 8 години
изцяло онлайн

Имате още въпроси?

Ако не намирате това, което търсите, в информацията тук, можете да погледнете секцията с често задавани въпроси.

Често задавани въпроси
chat