Зарежда Събития
 • Това събитие е минало събитие.
Водещ на занятия: Станислава Груева

Ателие “Опознай родината” за децата от българските общности по света

Какво да очакваме от ателието Опознай родината си?

Ателието Опознай родината си цели да ангажира вниманието на децата, като представи по интерактивен и забавен начин различни аспекти от историята и културата на България. Часовете в ателието ще опровергаят тезата, че историята е изтъкана само скучновати дати и събития. То ще потопи децата в приказни истории от миналото на България и ще ги запознае с различни порядки, обичаи и традиции на страната.

Курсът е разделен на теми, които целят да привлекат интереса на децата от различни възрасти със своето разнообразие и многопластовост.

 • Има ли предварителни изисквания за участниците ?
  Няма специални изисквания за включване в ателието, от децата се очаква единствено да са любопитни към миналото, към историята, и към това да разберат как са живели баба им и дядо им, майка им и баща им.
 • За кого е подходящо ателието "Опознай родината си"?
  Подходящо е за деца на възраст между 8 и 12 години, които владеят български език на високо ниво. По време на курса децата ще се запознаят с с някои стари думички, които вече постепенно изчезват от нашия език с оглед на технологичното развитие, на което сме свидетели.
 • Какво е времетраенето на ателието "Опознай България"?
  Ателието ще се проведе в рамките на четири седмици през ноември 2022 г. Заниманията ще бъдат по веднъж седмично в рамките на един астрономически час. Консултациите по български език са по 30 мин. всяка.
 • Какъв е крайният срок за записване?
  Записвания за ателието по история ще се приемат най-късно до 25.10.2022. При сформиране на групите за ателието, ще информираме участниците за сроковете и условията за плащане.

Как се провежда ателието?

Всяка седмица ще се разглежда историческа, етнографска или културна тема. Децата ще се запознаят с различни аспекти от миналото на родината им. Целта да надхвърлим типичното преподаване на история – в дати и събития. Чрез интерактивни упражнения, работни листове и забавни задачи всяко дете ще се запознае отблизо с интересни факти, личности, обичаи и практики, характерни за българското население в миналото. Ще се правят съпоставки с настоящето и с различни държави от Европа. Чрез ателието децата ще овладеят и придобият не само знания, но и важни умения за тези основополагащи години в образователния им път. Те ще имат свободата да задават въпроси, да споделят разсъждения, мисли и впечатления.

Всички наши ателиета се провеждат изцяло онлайн.

Кога ще се провежда?

 • Във вторник от 19.00  до 20.00 часа българско време

Ако този ден или час не са удобни за Вас, попълнете нашата анкета. Ние ще се постараем да предвидим и този времеви диапазон в близките месеци.

Консултациите по български език ще бъдат общо 2 за месеца и часовете на тяхното провеждане ще бъдат уговорени конкретно с всяко дете.

Станислава Груева

Станислава Груева завършва докторантура по история в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. В професионален план е ангажирана с редица културни и образователни проекти, а личните ѝ интереси са свързани с пътешествия, опознаване на нови места и култури.

Индивидуални консултации по Български език

Всяко дете, което е записано в клуб по интерес в Web Читалище, има право на 2 консултации по български език са по 30 мин. всякa

Всички наши преподаватели по български език са филолози с дълъг опит в преподаването на български език като втори или чужд. За този клуб по интереси ще може да разчитате на:

Боянка Бобева

Живее и работи в град Ковънтри,обявен за Столица на Културата през 2021-2022 г. Съорганизатор е на Фестивал ,, Открий България '' за деца от български произход на възраст от 4 до 18 години. Работи в Българско училище ,, Васил Левски'' в Ковънтри, Великобритания, където учи децата на български език и предава българските обичаи и традиции.

Мартин Райчинов

Мартин Райчинов е магистър по Лингвистика в СУ "Св. Климент Охридски". Завършил е Българска филология с профил Педагогика, отново в СУ. Работата с езика винаги е била неговата страст и сила. Работил е дълги години в книгоиздаването. Бил е учител по български език на 5 и 6 клас в прогимназия в България. Освен това е бил преподавател на групи бежанци по практически български, с което е помогнал за успешната им адаптация в страна и на трудовия пазар.

Още информация за индивидуалните консултации
дете опознава Бългаия

60 euro

Средно напреднали
29 ное. 2022 | 19:00
1 месец
8 - 12 години
изцяло онлайн

Имате още въпроси?

Ако не намирате това, което търсите, в информацията тук, можете да погледнете секцията с често задавани въпроси.

Често задавани въпроси
chat