Зарежда Събития

Тренировъчни тестове по български език като чужд за ниво B2

Какво представляват нашите тренировъчни тестовете по български език като чужд за ниво B2

Нашите тренировъчни тестове по български език като чужд за ниво B2 са съставени изцяло по модела на тестовете за сертификат по български език като чужд, организирани от ДЕО-ИЧС към СУ “Св. Климент Охридски”. Материалите в тренировъчните тестове са разработени въз основа на автентични ресурси на български език от различни източници и авторските права на тях са изцяло притежание на Web Читалище.

Тестът се провежда в платформата Мудъл, за да бъде напълно автентично пресъздадена оригиналната изпитна среда.

Защо за образец е взет изпита на ДЕО-ИЧС

Департаментът за езиково обучение (ДЕО) е единствената образователна институция в България, която е член на Асоциацията на европейските езикови тестови центрове (ALTE). ALTE е неправителствена организация със статут на участник в Съвета на Европа и консултант на ООН по въпросите на езиковата политика. Членове на ALTE са най-известните европейски институции за езиково сертифициране като Cambridge English Assessment (Великобритания), Goethe Institut и TestDaF Institut (Германия), CIEP (Франция), Insituto Cervantes (Испания) и др. – общо 34 на брой. ДЕО е трикратен носител на знака за качество на АЛТЕ- Q марк.

Сертификатите, които издава ДЕО за владеене на български език, са приравнени към изискванията на Общата европейска езикова рамка и са безсрочни.

Какви са предимствата да имаш сертификат

  • За младежи, които желаят да продължат висшето си образование в България:
    Според последните направени промени в Наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти във висшите училища на Република България сертификатът за владеене на български език за ниво не по ниско от Б2 може да служи като заместваща оценката от матурен изпит при кандидатстване във висше учебно заведение.
  • За децата и младежите от българските общности в САЩ:
    Езиковият тест по български език е признат и включен в програмата "Сертификат за двуезичност" в САЩ. Българският език в САЩ чрез сертифициране е признат в щатите Илинойс, Минесота, Мичиган, Мериленд, Масачузетс, Вирджиния, окръг Колумбия и Северна Каролина. Полученият сертификат дава допълнително предимство на учениците от българските неделни училища при кандидатстване в университет, тъй като много от висшите училища в САЩ признават доказаното с документа двуезичие на кандидата.
  • За деца и възрастни от българските общности в Европа:
    В някои страни в Европа работодателите дават бонус за сертифицирано владеене на чужди езици. Най-често обаче подобен сертификат има символична стойност и доказва спектъра от умения на кандидатите за работа – колкото повече езици владее човек, толкова по-голям шанс има за работно място. Сертификатът за владеене на езиково ниво намира подобно приложение и в академичните автобиографии на кандидатите за повишаване на образователната степен или участие в академични състезания и проекти.

Как да определя езиковото си ниво

В Европейската езикова рамка съществува наръчник за самоопределяне на езиковото ниво. Можете да видите оригиналния текст тук.

Ние сме подготвили кратка статия, която да Ви от помощ, можете да я видите тук.

Какво съдържа тестът за B2

Тестът за всяко езиково ниво (от А1 до С2) се състои от 4 раздела – говорене, слушане, четене и писане. Разделите съответстват на комуникативните умения, дефинирани от Европейската езикова рамка. Всеки от разделите съдържа различни типове задачи, съответстващи на езиковото ниво и изпитната цел.

Има ли лимит на времето за нашите тренировъчни тестове

Да, времето за целия тест е 180 мин, което съответства на времетраенето на оригиналния изпитен формат.

Как се провежда изпитът за раздел говорене

Ако сте избрали пълния пакет на изпита, частта говорене ще се проведе отделно от тестовата част в специално уговорено време. След като часът бъде фиксиран, в системата на Мудъл на участника ще се появи виртуална класна стая на календара, която ще бъде отворена в съответното време.

Изпитът за говорене е съчетан с бърз преглед на тестовата част и езикова консултация от специалист по български език като чужд. Цялата сесия е с продължителност 30 мин.

Колко теста има в пакета

В пакета тренировъчни тестове по български език като чужд за ниво B2 има 3 тренировъчни теста. Имайте предвид, че до всеки от тях имате неограничен достъп, но право на еднократно попълване. Това значи, че можете да разглеждате своите отговори и тестовите задачи, но не можете да направите теста отново, като дадете различни отговори.

Как става записването?

Натиснете бутона “Запиши се” и попълнете исканата информация. В полето имейл на родителя попълнете имейла, с който ще бъдете регистрирани в системата на Мудъл, в която се провежда тестът. Препоръчваме Ви да попълните актуален имейл на детето, ако разполага с такъв. След направеното записване ще Ви върнем отговор с линк за плащане към MyPos. След като плащането е направено, на въведения имейл ще получите автоматичен отговор от системата на Мудъл с указания за влизане. Ако срещнете каквито и да е трудности, можете да се свържете с нас на office@webchitalishte.com

Михаела Москова

Михаела е доктор по българска филология и има опит като експерт към тестовия център за български език като чужд на ДЕО–ИЧС на СУ “Св. Климент Охридски”. Тя е дългогодишен учител по български като чужд. Съавтор е на система за обучение по български език като чужд.

50 euro

B2
25 ян. 2023 | 00:00
12 - 18 години
изцяло онлайн

Имате още въпроси?

Ако не намирате това, което търсите, в информацията тук, можете да погледнете секцията с често задавани въпроси.

Често задавани въпроси
chat