Не приемай незнанието. Знай!

В тази статия ще разгледаме правилото за изписване на частицата "не" - слято или разделно.

Често чуваме, че българският език е труден. Но всъщност истината е, че всяко нещо, което не познаваш добре, изглежда трудно – да готвиш, да караш кола, да управляваш бизнес. В началото трябва да научиш правилата и това отнема време. Особено щом се отнася до правилното изписване.

Тази седмица тя касае правилното изписване на частицата „не“ на български език.

Ние в Web Читалище не сме специалисти в нито една от посочените сфери, но за сметка на това имаме богат опит в преподаването на български език като втори и като чужд. Имаме представа какво затруднява децата, за които българският език е втори – езикът на семейството, но не и на средата, в която живеят. Затова редовно публикуваме кратки статии с полезна за тях информация. Тази седмица темата ни е правилното изписване на частицата не, с която изразяваме отрицание на български език.

Не знам, незнание, не знаейки, незнаещ, не знаел, незнаен – нима всички те се пишат по различен начин? Уви, да – в някои случаи не се пише слято с думата, в други – разделно.

Правилото е следното:

  • Ако думата след частицата не може да се членува, значи се пише слято. 
И в този час Симеон порази учителката със своето незнание. Незнанието на Симеон порази учителката и в този час.
Незнаещ нищо, Симеон се опитваше да убеди учителката да не го изпитва. Незнаещият нищо Симеон се опитваше да убеди учителката да не го изпитва.
Симеон беше спасен от изпиване от незнаен посетител, който извика учителката по спешност. Незнайният посетител спаси Симеон от изпиване от посетител, като извика учителката по спешност.

 

  • Ако думата след частицата не не  може да се членува в текста, значи се пише разделно.
Симеон никога не знае нищо в училище, защото предпочита да играе на компютъра.
Не знаейки, че днес има тест, Симеон отиде на училище напълно неподготвен.
Симеон не знаел, че трябва да учи за теста.

Надяваме се, че сме Ви били полезни. Ако искате да следите и видео материалите, които подготвяме за децата билингви, последвайте ни и в нашия YouTube канал.