Да поиграем с думите за зеленчуци на български език

Тази седмица подготвихме цели 4 интерактивни задачки за децата с български корени по света. Всяко упражнение е с различна степен на трудност за базисно ниво на владеене на български език

Ето и нашите упражнения, които подготвихме за по-малките ни приятели с думите за зеленчуци на български език.

Те са четири – като сезоните, през които отглеждаме най-вкусните плодове и зеленчуци на света! Направихме ги интерактивни, за да могат да ги носят навсякъде и най-важното – да се забавляват. Към всяко упражнение има кратки насоки за ползване. Дано Ви бъдат вкусни, пардон – полезни!

А за да не Ви е трудно за преглъщане, в кулинарния пир включете и химна на здравословното хранене в изпълнение на Орлин Павлов и детска група „Шоколадче“ (но здравословно!):

За малко да забравим…че може да има деца, които не познават думите за зеленчуци на български. Ако Вашия случай е такъв, тази илюстрация може да Ви е много полезна:

Зеленчуците на български език

Ето и задачите:

Упражнение 1  – начинаещи деца от 4 до 8-годишна възраст.

За децата, които тепърва научават имената на зеленчуците, сме подготвили ето това интерактивно упражение. С него могат да тренират, докато ги запаметят напълно.

Упражнение 2 – средно напреднали деца от 7 до 10-годишна въраст.

Tази задачка е под формата на кръстословица. Отново е интерактивна – детето трябва да избере поле, тогава на екрана ще види кратко описание и ще може да въведе отделните буквички от думата. Добра идея би било да чуе преди това песничката „Зеленчуци, който не яде“.

Упражнение 3 – средно напреднали деца от 7 до 10-годишна въраст.

Ако вече сте работили с нашите материли и сте направили предишните ни упражнения за цветовете, сега Ви предлагаме да затвърдите натрупаните знания, като ги комбинирате с нови. В това упражнение детето трябва да посочи кой зеленчук какъв цвят е. Подканете го да назове цветовете и устно – с един куршум, два заека.

Упражнение 4 – напреднали деца на възраст над 8 години

Ако по-горните задачи са фасулска работа за Вашето дете, предложете му това упражнение – нека избере правилния зеленчук в даден израз от типа „крив като краставица“.