Мила моя мамо, аз уча български език

В тази статия ще дадем отговор на въпроса "Какви обръщения използваме на български език"

Мила моя мамо,

сладка и добричка

как да кажа, мамо,

колко те обичам?

Това е текстът на една популярна песничка от нашето детство. Помните ли я? Нека Ви я припомним:

Източник: YouTube канал „Български детски песни“

Ние се сетихме за нея, защото в тазседмичната си статия искаме да обясним как става така, че на български език някои от имената променят окончанието си, когато са употребени в обръщение. Или по друг начин казано – днес искаме да Ви обърнем внимание на въпроса „Какви обръщения използваме на български език“.

Например мама става мамо, какакако, ИванИване.

За повечето от нас тези употреби идват напълно интуитивно.  Макар че все по-често избираме да се обърнем към Филип с Филип, вместо с Филипе. Още по-голямо объркване обаче има сред децата, за които българският език е втори, а в езика, на който общуват, няма нищо подобно.

А какви обръщения използваме на съвременен български език

В съвременния български език тези форми не са просто културен навик или специфика на общуването. Всъщност те са наследство от една отпаднала граматична категория, която е регламентирала техните употреби – т.нар. звателен падеж.

Как се употребяват тези форми

В днешно време на български език наследници на тези звателни форми има само в единствено число. Тоест дори да искаме, няма специална дума, с която можем да се обърнем към група момчета или момичета. Освен „Момчета, бихте ли ми помогнали с багажа?“ или „Момичета, хайде да отидем на кино довечера“. Липсват също форми в среден род, например: „Момче, как се казваш?“, няма подобни форми за думите, които означават неодушевени същности, а в повечето случаи при имената от женски род употребата на тези форми звучи грубо на съвременния човек, например: „Катерино, как си?“.

Въпреки това обаче тези стари форми ние използваме често, за да бъдем всъщност мили. Когато искаме да покажем личното си и близко отношение към човека, към когото се обръщаме, например Миленче, Симонче, Жорко, Иванчо. Най-честа си остава употребата на обръщенията мамо и маме, които са именно звателни форми на думата мама.

Ако искате да се упражните Вие или да помогнете на децата по темата „Какви обръщения използваме на български език“, може да използвате някоя от схемите за роднинските връзки, които споделихме тук и на фейсбук страницата ни и да съставяте изречения от рода на:

  • Мамо, обичам те.
  • Братовчеде, ела да играем.
  • Бабо, гладна съм.

Ако се затруднявате, не се колебайте да се свържете като ни пишете на  office@webchitalishte.com

И не забравяйте да последвате фейсбук страницата ни. Стараем се да публикуваме всекидневно интересни и полезни постове!