Коледен календар за българчета по света – част 3

Последната порция занимания на/по български език за децата от българските общности по света

Това е последната част от заниманията, които подготвихме за всички българчета по света, които искат да откриват българския език и култура, докато спазват традицията Advent calendar

Занимание 17

Изиграйте семейна настолна игра

Ние много обичаме да играем с децата настолни игри. Всеки от нас има поне по една любима.

Напоследък доста често играем „Железници“ на Българска история. Интересна е, а и може да научиш интересни факти за развитието на българските железници. Подходяща е за деца над 8 години.

Когато децата бяха по-малки, доста често играехме една друга българска настолна игра – „Коледно селце“. Правилата са лесно разбираеми – запомнят се бързо дори и от малките. В хода на играта няма четене или писане. Така че дори с деца над 4-5 годишна възраст е съвсем възможно да се използва.

А Вие имате ли си любими игри?

Занимание 18

Изгледайте семейно филмче

Неотдавна във фейсбук страницата ни Ви споделихме доста български детски анимационни филми. Даже направихме и две викторини.

Едната е за родителите, които искат да си припомнят родното анимационно творчество или да научат повече за него. Можете да намерите материала тук:
Другата игра е за малките любопитковци, можете да я намерите тук:

Ако сте ги пропуснали, сега може да е добър момент.

Занимание 19

Разгледайте календара за 2023 г.

Какво по-хубаво от това да правиш планове? Разгледайте календара. Поговорете кой рожден ден в какъв ден се пада тази година. Направете планове за партитата, гости, подаръци…

Вижте кога са ваканциите в държавата, в която живеете и ги сравнете с тези в България. Направете планове за почивките, които ще направите.

От езикова гледна точка ще упражните формите за бъдеще време, а от чисто емоционална – ще се настроите за всичко хубаво, което предстои.

Занимание 20

Състави списък за пазаруване

Разгледайте отново менюто, което направихте за Бъдни вечер и Коледа. Съставете списък с нещата за пазаруване като запишете продукт и количество. Дайте на детето да ги прочете. Ако все още не чете, прочетете списъка Вие.

Сигурни сме, че така ще можете да въведете или затвърдите правилото за бройна форма на съществителните от мъжки род. Статията ни може да Ви е от полза.

Занимание 21

Напиши коледни/ новогодишни късмети

В някои семейства на Коледа се прави баница и се слагат късмети. В други – на Нова Година.

Късметите могат да се сложат в станиол и да се сложат вътре в самата баница. А може и да се увият около клончета дрян и да се забодат в нея.

Измислете толкова късметчета, колкото гости ще имате. Нека детето ги напише, ако може. Поговорете си за обичайните пожелания на български език.

Занимание 22

Направи коледни колачета

Знаете ли традицията на коледуване? Разкажете я на детето си.

Знаете ли как се правят традиционните колачета на коледарите? В понеделник, на фейсбук страницата ни, сме планирали да Ви дадем една автентична рецепта, която лесно може да изпълните заедно с детето си.

Занимание 23

Направете сурвачка

Сигурни сме, че нямате нужда от указания. Вероятно сте се сетили вече за това занимание, защото е забавно за всички българчета по света. Така че няма как да не го включим и ние.

И не забравяйте да изтренирате стихчетата, които вече научихте за сурвакане.

Занимание 24

Направи коледни меденки

Няколко идеи свързани с готвене включихме в тази порция занимания… но около Коледа е така – три дена яли, пили и се веселили.

Вероятно Вие имате любима Ваша рецепта? Традиционна за коя държава е?

В България по-скоро традиционен десерт по Коледа е баклавата. Но тя не е никак лесна за изпълнение… особено с деца. Така че това е нашата последна идея за съвместно занимание – измислете рецепта за коледна меденки, направете ги и почерпете всички любими хора. Защото Коледа трябва да е любов!

Надяваме се, че сме Ви помогнали да преброите дните до Коледа с децата си, забавлявайки се.