Колко пилоти карат самолета или още веднъж за формите за множествено число в българския език

Да преговорим някои особености на множественото число

Какво ще науча от тази статия?

Целта на тази статия е да представи сбито и разбираемо формите за множествено число в българския език на всички, при които българският език не доминира в ежедневието.

 

Колко са всъщност формите за число в българския език?

Две – единствено и множествено. Нека видим кои са те:

 

една кола

 

много коли
 

един самолет

един стол

 

много самолети

много столове

едно колело много колела

 

Но ако е толкова просто, защо въобще е нужно обяснение?

Нека видим няколко изречения, които ще ни подскажат отговора:

  1. В следобедните часове летището е изключително натоварено, има кацащи самолети на всеки 5 минути.
  2. В 15:30 ч. два самолета – единият пристигащ, другият излитащ, едва са избегнали сблъсъка помежду си.
  3. Двамата пилоти споделят, че подобен инцидент се случва за пръв път в кариерата им.

В примерите виждаме по два варианта на думите самолет и две (в мъжки род става два) за множествено число – самолети и самолета; два и двама.

 

Има ли някакво правило за тяхната употреба или мога сам да реша кое и кога да използвам?

 

Има правило и според него не може да кажем например:

  • В двата самолети има по 180 пътника. 

– или:

  • В двамата самолети има много пътника.

– нито:

  • Двата пилота влизат в самолета.

 

Ето какво гласи правилото: думите от мъжки род, които не означават хора или професии, имат две форми за множествено число, ако вземем думата самолет, това са формите самолети и самолета.

Втората форма – самолета, се използва само когато думата е след дума за точен брой (два, три, четири, петдесет, двеста, хиляда и три), думата колко или думата няколко. Във всички останали случаи се използва обичайната форма – самолети.

На летището тази сутрин имаше двеста и осем самолета. Но колко самолета има в момента? Натоварените часове минаха и на летището в момента има само няколко самолета. Това летище обикновено не е натоварено, но понякога има наистина много самолети. Всички самолети минават през технически преглед, преди да излетят.

 

Когато думите са от мъжки род, но означават хора или професии, те имат само една форма (например пилот – пилоти, стюард – стюарди). Ако обаче трябва да посочим точен брой на хората, за които говорим, се използва различна форма на думата за число – вместо два, три, четири, пет и т.н. – двама, трима, четирима, петима и т.н.

 

Колко пилоти управляват самолета?

Двама.

Първият пилот отговаря за управлението на самолета. Вторият пилот е негов помощник и ако се наложи, го замества. И двамата пилоти са изключително важни за успешния полет.

 

❗ За думите, които не са от мъжки род, няма подобни алтернативни форми.

 

Откъде идва това многообразие?

 

Всъщност това е наследство от един по-ранен етап на българския език, в който са съществували три форми за число – освен единствено и множествено е съществувало и т.нар. двойствено число, което е служело за обозначаване най-вече на природни двойки идентични обекти (като частите на тялото например, помислете за думите око – очи, ухо – уши, ръка – ръце, крак – крака). Двойственото число постепенно е отпаднало с изключение на формите, за които вече ви разказахме.

Надяваме се, че сме Ви били полезни! Ако все още не сте, последвайте фейсбук страницата ни. Там публикуваме още много интересни и полезни материали за децата, които взимат уроци по български като чужд.