Роднинските връзки в българския език

Няколко илюстрации, които ще Ви помогнат да представите роднинските връзки на децата, както и няколко упражнения, с които да упражнят новите знания.

В България държим на рода, роднините и родината. И в знак на обич и уважение, а не за да си създадем излишни трудности, както може някой да си помисли, сме дали различно име на всяка възможна родствена връзка между членовете на щастливите и безгрижни български семейства.

За да Ви помогнем да разкажете и обясните на децата си това, създадохме тази илюстрация. На нея са показани имената на роднински връзки, които използваме, когато се обръщаме към някой по-възрастен член от семейството (в момента работим и по илюстритането на имената, които използваме, когато говорим за по-млади членове на семейството, както и при т.н. успоредни поколения).

Обяснете на децата, че при именуването на роднинските връзки има регионални особености. По тази причина може да сме изпуснали някоя думичка, с която в различните краища на България наричат някоя от роднинските връзки. А още по-добре би било да я кажете и на нас!

 

 

За всеки случай сме Ви подготвили и обяснение към схемата:

  • Чичо е братът на бащата.
  • Леля е сестрата на бащата или майката.
  • Вуйчо е брат на майката, а вуйна е неговата жена.
  • В някои райони „тетка“ е сестрата на майката. А съпругът й може да бъде наричан тетин.
  • Стринка (чинка) е съпругата на брат на бащата.
  • Калеко е съпругът на сестра на бащата. (т.е. на лелята). В Западна България и на майчината сестра.
  • Тетинчо (Тетин,свако) е съпругът на сестра на майката (т.е. на тетката).
  • В Източна България свако е съпругът на сестра на бащата илина майката т. е. използва се вместо калеко, лелинчо и тетинчо.

 

 

 

 

В последните години има тенденция системата от названия на роднински връзки да се опростява, поне що се отнася до сестрите и братята на родителите ни. Ако не държите толкова на традициите или пък Ви се струва, че обяснението е ненужно сложно, можете да запознаете децата с този по-семпъл модел на родословно дърво:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

И понеже „повторението е майка на знанието“, сме подготвили няколко упражнения за децата. Ако те все още не са достатъчно големи, можете да се позабавлявате заедно с тях.

И не забравяйте, че децата Ви могат да участват в нашия конкурс на тема „Моето лято с роднини в България“. Може да ни напише кратък текст или да ни запише видео, а защо не и просто аудио файл. Победителите ще бъдат наградени с отстъпка от 50% за избрано ателие.

Изпращайте ни текстове на office@webchitalishte.com до 25.08.2022 г. Ще обявим победителите най-късно до 31.08.2022 г. на фейсбук страницата на Web Читалище.