Да разкажем заедно случка на български език.

Упражнение за децата от 2-ро до 4-ти клас

Подготвили сме Ви два варианта за работа върху умението на децата да разказват случка по опорни думи. Това е залегнало в програмата за втори и трети клас за обучението, организирано в чужбина.

И в двата варианта упражнението може да се използва за устно разказване на случка (за децата от втори клас) или писмено (за децата от трети и четвърти клас).

Това упражнение е строго контролирано. Децата следват конкретни стъпки, в които избират конкретна опорна дума от списъците и съставят кратък текст от няколко изречения. Ето ги и опорните думи:

къде се случва случката - град, замък, пустиня, остров, гора, космос
герои за разказ на случка на български език
списък с дейности за разказ на случка на български език

Вторият вариант е по-свободен, но изисква подготвка. Трябва да се разпечатат листовете, които сме Ви подготвили и да се сгънат, така че да се получат 4 зарчета.

Всяко дете хвърля едновременно всички зарчета и съставя история. Вероятността историята да е смешна и леко абсурдна е доста голяма.

зарче за сгъване с места за разказ по опорни думи
зарче за сгъване с добри главни герои за разказ по опорни думи
зарче за сгъване с лоши главни герои за разказ по опорни думи
зарче за сгъване с действия за разказ по опорни думи

Надяваме се, че нашето упражнение за разказ на случка по опорни думи Ви е харесало. Последвайте ни и във фейсбук, за да получавате още повече полезна информация.

Изтеглете материала тук.

Ако искате детето Ви да развие креативността си, нашето ателие по Творческо писане би трябвало да Ви заинтригува. Вижте повече подробности за него тук.